4 apr 2009

Palmzondag


Zondag 5 april 2009
PALMZONDAG

Met Palmzondag (zondag 5 april 2009) begint de Goede Week of Stille Week. De laatste dagen van die week - van Witte Donderdag tot en met Paaszaterdag - vormen het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen. De Kerk viert dan lijden, sterven en dood van Jezus Christus. De benaming Goede Week verwijst naar het heil dat alle mensen in de dood en de verrijzenis van Jezus wordt aangezegd. Lange tijd mocht er in deze week geen zware lichamelijke arbeid worden verricht, er vonden geen rechtszittingen plaats en er mochten geen schulden worden opgevraagd. Gevangenen kregen mildere straffen of zelfs amnestie.


Palmzondag of Palmpasen, is de laatste zondag vóór Pasen en de start van de Goede week. Het is een uitbundig feest en staat als zodanig in schril contrast met Witte Donderdag en Goede Vrijdag, die dagen van rouw zijn. Palmzondag vormt ook een voorbode van wat straks met Pasen komen gaat.

De vier evangelisten (Matteüs 21, 1-11; Marcus 11, 1-10; Lucas 19, 29-44; Johannes 12, 12-19) getuigen hoe Jezus in Jeruzalem, de beloofde stad van God, als een koning werd ingehaald. Maar dan als een ongewone koning: gezeten een ezeltje en zonder leger, een koning van de gewone mensen, die dan ook in groten getale uitliepen. Ze zwaaiden met palmtakken, riepen ‘Hosanna!’ en legden kleren en doeken op de weg, als een loper voor Hem uit. Uit het feit dat alle vier de evangelisten over deze intocht schrijven, kan in ieder geval geconcludeerd worden dat ze het als een heel belangrijke gebeurtenis hebben ervaren. Als herinnering daaraan worden in de kerkdienst buxustakjes gezegend en aan de kerkgangers uitgedeeld. Die kunnen ze mee naar huis nemen om het te bewaren achter het kruisbeeld. Bijna een jaar later, op Aswoensdag, worden de takjes weer meegenomen naar de kerk. Daar worden ze verbrand en de as daarvan wordt gebruikt voor het askruisje. Zo wordt het jaar 'rond' gemaakt.Maar ook Pasen wordt alvast 'rond' gemaakt. Want op Palmzondag wordt het hele Passieverhaal, dit jaar in de versie van Marcus (Mc, 14,1 – 15,47) al verteld, als een soort van vooruitblik op wat komen gaat. Doorgaans worden de verschillende rollen in het verhaal door verschillende stemmen voorgelezen.In sommige parochies maken kinderen op Palmzondag nog altijd een palmpaasstok. Die combineert het groen van de hoop en de vreugde om Jezus’ koningschap maar tegelijk het kruis van het lijden en de doornenkroon, afgewerkt met bloesems, fruit, snoep en brood om te delen. Ze dragen hun palmpaasstok daarna mee in een kleine optocht. Na de kerkdienst kunnen de versierde stokken worden gebracht naar zieke mensen en oma’s en opa’s, verpleeghuizen, ziekenhuizen of verzorgingscentra.

PELGRIM ’09 – Zaterdag 4 april 2009
Wereldjongerendag in België - 500 katholieke jongeren in Brussel

Wereldwijd organiseert de katholieke Kerk in het weekend van Palmzondag happenings voor jongeren. Dit zijn de zogenaamde regionale Wereldjongerendagen (WJD). In Rome zal zondag 5 april a.s. trouwens, in aanwezigheid van paus Benedictus XVI, het kruis van de Wereldjongerendagen door Australische jongeren (WJD Sydney, de voorbije zomer) worden overhandigd aan Spaanse jongeren. In de zomer van 2011 worden immers in Madrid de volgende internationale Wereldjongerendagen georganiseerd.


Ook in Brussel komen jongeren bijeen voor een regionale Wereldjongerendag. Onder het motto: ‘In het begin was het Woord’ (Joh 1,1) komen volgende zaterdag 500 katholieke jongeren tussen 16 en 30 jaar een dag lang naar de hoofdstad om er hun geloof te vieren en te verdiepen. Vanaf 10.30 uur verzamelen ze in de St.-Michiels- en St.-Goedelekathedraal voor een catechese door de Engelse dominicaan Timothy Radcliffe. Radcliffe is een autoriteit binnen de katholieke Kerk, maar ook ver daarbuiten wordt hij gerespecteerd. De ongecompliceerde manier waarop hij met veel humor en zelfrelativering over het christelijke leven spreekt, heeft van hem ongewild een wereldster gemaakt.Na de catechese van pater Radcliffe stappen de jongeren naar de basiliek van Koekelberg. Onderweg maken ze tijd voor uitwisseling. In en om Koekelberg zijn er workshops met zowel een spirituele (meditatie, gebed enz.), maatschappelijke (de rol van christenen in de politiek, solidariteit enz.) als ontspannende (folkdans, spel enz.) insteek. Om 18.00 uur verzamelen de jongeren voor een ‘Tocht van het Woord’ rond de basiliek. Langsheen enkele uitgebeelde Bijbelcitaten trekken ze de basiliek binnen. Daar vindt in aanwezigheid van alle Belgische bisschoppen een verzoeningswake plaats. Jongeren kunnen er het sacrament van de verzoening ontvangen. Kardinaal Godfried Danneels leidt de wake.http://www.ijd.be/
Met dank,
ria